PERMATA HATIKU

PERMATA HATIKU
Anak-anak adalah pendorong untuk aku terus melangkah kedepan, mengharungi onak dan duri. Kerana mereka aku masih bertahan dan akan terus menyayangi mereka selama-lamanya.

Monday, March 1, 2010

APA BILA DIRI DIANGGAP BEBAN

Dalam saat kegembiraan dan dalam saat tenaga masih segagah besi ini terkadang ada hati mengamit dan melambai mempelawa diri singgah ke Istana Warga Emas yang menyendiri jauh dari kesibukan kota, keangkuhan metropolitan. Sesekali menjenguk ibu ibu dan papa papa disana, membuatkan hati kita tersentuh dan melihat pada "kasut" sendiri.

Aku meletakkan diriku ditempat mereka, tubuh lemah duduk dikerusi roda dengan mendengar celoteh rakan senasib dan layanan anak-anak gadis yang prihatin dan punya kesabaran melayan karenah yang berbagai bagai. (Anak sendiripun mungkin tidak punya kesabaran begini!)

Airmataku mengalir perlahan, sebak mencengkam seluruh nadi yang bernafas di tubuhku dan langsung air mata jatuh bagai mutiara terlepas dari tali, tidak dapat kutahan lagi!

Aku terfikir...bakal beginikah nasib yang menimpaku nanti? Akan kesepian dan terbuangkah aku disini?

Kecut! Takut! Sedih! Ah semua kuletakkan di tangan MU Tuhan, andai begini suratan....

Namun apa yang membuat aku sedih dan berbangga menjadi ibu, Walau terbuang disini, walau di tinggalkan disana, cuma di jenguk sesekali, ibu-ibu tidak pernah menyalahkan anak anak, semua noda-noda hitam cuba di tutup dengan semurnian kasih sayang mereka. Tidak terdengarpun mereka menyesali diri, kecewa kerana sendirian bersama rakan senasib.

"Anak-anak sibuk, kasihan mereka mahu menyara anak anak dan keluarga mereka, mereka kasihan mama tiada yang jaga dengan baik, disini tempat yang sesuai, mama punya ramai kawan, mereka sering datang melawat mama, kami bahagia disini, kalau di rumah, mana ada suasana begini," Terguris hatiku, aku juga wanita, aku juga ibu, aku tahu, mereka menyimpan cerita sendiri, rahasia sendiri, cuba tersenyum biar derita, cuba tertawa walau itu bagai lembing menusuk jiwa!

Doaku buat mereka semua, agar sentiasa sihat dan bahagia walau dapat menikmati bahagia walau cuma bagai secubit garam rasanya.

Benar kata pepatah "Seorang ibu dapat memelihara sepuluh anak namun sepuluh anak tidak dapat memelihara seorang ibu" walau bukan untuk semua anak anak, namun jadikanlah pepatah dan pengalaman ini, untuk saling sayang menyayang, menghormati yang tua dan ingat pada ajaran Tuhan.

January 2010 - Istana Warga Emas, Papar

No comments:

Post a Comment